tisdag 10 september 2013

Gravad Lax


Gravad Lax
Gravad Lax
lax per kg lax   jag hade 2 kg , det går bra att bara ta en av filerna också och vika                             ihop deb
1-2 msk Salt
1/2- 1 msk socker
3/4 - 1 tsk krossade vitpepparkorn
Börja med att ta bort ryggrad och ben så att det blir 2 filer.
Blanda socker och salt.
Gnid in laxen och gnugga tills det börjar smälta in i fisken.
Krydda med vitpeppar. Vill man kan man göra kryddninge mer julig med nejlika och kardemumma och kryddnejlika. Vill man ha den mer sommrig kan man ta muskotnöt och paprika...
Sedan lägger man på dillen på ena sidan och sätter ihop den tjocka delen mot den tunna delen av fisken…jag lade den i press i en panna men man kan ju lägga den i plastpåsar också. Brukar ta två påsar så att det inte läcker...
Den ska gravas i 24 h och frysas före eller efter så att alla bakterier dör...vända på den 3-4 ggr…
Efter 24 timmar skrapar man bort saltblandningen.
image
image
image




lillaMATbloggen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar