söndag 28 december 2008

Antipasto, primo, secondo, contorni, dolce

Så här ser en riktig italiensk måltid ut:

Antipasto = Förrätt
Primo = 1:a huvudrätten
Secondo = 2:a huvudrätten
Contorni = Tillbehör
Dolce = efterrätt

Antipasto är ofta crostinis eller olika inlagda grönsaker eller skaldjur.
Primo kan vara minstra, ris, zuppa eller pasta.
Secondo är kött, fisk, kyckling eller dyl.
Contorni tar man ofta inte till annan mat utan den äter man ensam.
Det kan vara potatis, sallad, olika tillagade grönsaker mm.
Dolce är ofta olika tårtor som paj, mjuk kaka med skogsbär, mm.

Skillnaden mellan det svenska köket och det italienska är att man äter dessa rätter separata, ingenting blandas.
Kött äts ofta med såsen som det blir när man steker och lite salt och olivolja,andra kötträtter har en liten sås.
Brödet doppas gärna i såsen, man får rengöra tallriken med brödet på restauranger eller i hemmen i Italien, det är supergott det kallas "scarpetta"

Den enda gången man äter tillbehör med köttet är om det är pommes frittes.
De äts i den ordning som de står ovan.

Oftas äter man de delar man är sugen på.
Jag gillar tex antipasti mer än efterätter ( jag älskar salt mer än sött),
därför väljer jag ofta antipasto och en secondo och ev en contorni.

Efteråt dricker man bara caffe = espresso, ingenting med mjölk i som caffelatte,
det anses dåligt för matsmältningen.







lillaMATbloggen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar