torsdag 8 januari 2009

Italienska Grönsaker i Kulinariska lexikonet!

Grönsaker från Italienska till Svenska


Cipolla - Lök
Cipolla rossa - Rödlök
Sedano - Blek Selleri
Peperoncino - Italiensk chili frukt
Aglio - Vitlök
Olive - Oliver
Insalata - Sallad
Capperi - Kapris
Carciofi - Kronärtskockor
Pomodoro - Tomat

Finocchio - Fänkål
Zucchine - Zucchini, squash
Aubergine - Äggplanta
Carota - Morot
Zucca - Pumpa
Broccoli - Brockoli
Sedano Rapa - Jordselleri
Cavolfiore - Blomkål
Peperone - Paprika
Limone - Citron
Lime - Lime
Asparagi - Sparris
Spinaci - Spenat
Asparagi Bianche - Vit sparris
Barbabietola - Rödbeta


Piselli - Ärtor
Patate - Potatis
Cavolo - Kål
Cavolini di Bruxelle - Brysselkål
Porri- Purjolök
Funghi - Svamp
Detta till att börja med. Jag kommer nog med ett
2: kapitel i denna grönsaks-serie. Det finns ju många grönsaker kvar säkert.

Sedan tänker jag också gå in mer specifikt och förklara mer ingående vilka som är de
viktigaste grönsakerna i Italien.
Desutom skriva in olika typer av svampar, sallader mm

Så kom gärna tillbaka och kika och hojta till om ni kommer på någon viktig grönsak som jag glömt, som ni kommer på

Ha en bra eftermiddag....


lillaMATbloggen

2 kommentarer:

  1. Skulle vilja veta vad vaxbona heter po italienska?
    Gunilla

    SvaraRadera
  2. Fagioli di Burro(flera bönor)...Eller Fagiolo di Burro(1 böna).
    Som frön Fagiolo Burro...tack för frågan...

    SvaraRadera